Hoe verblijven in een stukje erfgoed geschiedenis
Wat denk je, kom jij overnachten als er maar één kraan is waar koud water uit komt? Verwarmen bij de koeien, ….
Zo was het vroeger!
De Kempense kleine boer behoort voorgoed tot het verleden.
De landbouw kent sinds de jaren 1960 een enorme schaalvergroting en doorgedreven focus op 1 sector van de landbouw. Het beeld van de klassieke hoeve staat in groot verschil met wat een leefbaar landbouwbedrijf vandaag is
Hoeve Driehoekshoeve werd gebouwd begin 20ste eeuw.
Deze is sinds 2008 opgenomen op de lijst van bouwkundig erfgoed.
Driehoekshoeve is een langgevelhoeve een boerenwoonhuis. Dit is een langgerekt gebouw met woonhuis en stallen voor vee onder hetzelfde dak. Lang was dit de meest efficiënte hoeve vorm in de omgeving.
Het boerenwoonhuis is dan ook verbonden met de streek: zo bodem, zo boerderij. De historische hoeve werd gebouwd met materialen uit de nabije omgeving, waardoor vele boerderijen lange tijd dezelfde kenmerken droegen.
De hoeve is een kleinschalige opbouw waarbij mens en dier samen onder één dak leefden. Het bespaarde materialen, zorgde voor een grotere controle op het eigendom van de boer. Ook de stijlkenmerken van de langgevelhoeves waren vrijwel uniform over de gehele omgeving.
Niet de smaak van de boer bepaalde het uitzicht van de hoeve, maar de materialen die in de omgeving beschikbaar waren. Het landbouwersgezin bouwde zijn hoeve immers zelf, met hulp van familie, buren en vrienden.
De arme Kempische boer kon ook maar weinig aandacht besteden aan sierelementen, maar bouwfysische eisen zoals een pannen zadeldak zorgden voor een uiteindelijk geliefd en herkenbaar karakter.
Driehoekshoeve door de jaren heen
De moderne landbouw vraagt vandaag om grotere en ruimere gebouwen. De oude stal- en schuur gedeelten van de historische hoeves voldoen daarom al lang niet meer aan de noden van een hedendaags bedrijf. De oorspronkelijke boeren woonhuizen voldoen dan weer niet meer aan de huidige normen inzake wooncomfort.
De naam Driehoekshoeve verwijst naar de vorm van de straten die aan de voorzijde aan de woning te zien zijn. Dit komt omdat er reeds vroeger al kleine koeienstallen, hooischuren en weiden zich telkens bijeenkomen rond een driehoek van straten die dan op zich kleine gemeenschappen vormden. Pas in 1443 zijn ze samengevoegd tot het gehucht Vorsel.
Tijdlijn van de hoeve:
In 1926 is onze kempische langgevelhoeve gebouwd met bijbehorende karrenschuur door de familie Van Gorp. Op het dak werden dan ook de cijfers 1926 gemaakt met een andere kleur van dakpannen.
De familie van Gorp had 5 kinderen.
De laatste 25 jaar leefden de 2 broers de Witte en de Jos genoemd op de historische hoeve site. Tot 2015 waren alle gebouwen zoals in de begin jaren.
Jos en Witte leefde een sober leven. Veel luxe hebben ze niet echt gekend. Hun leefomstandigheden waren niet te vergelijken met wat we vandaag gewoon zijn.
Het woongedeelte bestond uit één ruimte, centraal rond de open haard. Die ruimte was tegelijk de leefruimte, de eetruimte en de keuken.
Bovendien kende deze mannen een douche niet. Wassen werd gedaan aan een teil voor de openhaard. Er was slechts één kraan om koud water te tappen…. en die was bovendien ook nog bij de koeien in de stal!
Doordat de stal naast het woonhuis stond, kon men de dieren altijd bewaken en controleren. Om de dieren te voederen en te verzorgen moesten ze zo de deur niet uit. De koeien konden ook letterlijk vanuit de keuken gevoederd worden.
Bijkomend voordeel: de koeien zorgden daarnaast voor heel wat warmte in de stal. Die warmte ging door tot in de leefruimte ernaast en dat was nuttig tijdens koude winters.
De schaarste aan middelen zorgde zo voor een efficiënte bedrijfsvoering.
Een boiler of andere manier om warm water warm te maken hadden ze niet. Warm water konden ze alleen maar krijgen door een pot koud water op de kachel of op het elektrische vuur te plaatsen.
Een wc was er bovendien bij de varkens buiten. Dit was dan ook gewoon een houten plank met een gat in. Links en rechts van zaten de varkens als je op de wc zat.
Bij een verblijf aan de Driehoekshoeve beloven we je wel volledige privacy en comfort. Geen potten kijkende varkens in het kleinste kamertje van de accommodatie!
Sinds 2015 hebben wij hoeve Driehoekshoeve met oog voor detail verbouwd naar een vakantiewoning voor 32 personen en bijhorende schuur voor 10 personen. Voorzien van alle comfort is het een fijne plek voor grote groepen en families. De hoeve is warm en sfeervol ingericht met gerecupereerde en hedendaagse materialen., Er zijn verschillende foto’s en materialen aan de muur die verwijzen naar de geschiedenis en oude charmes van de Driehoekshoeve.
De houten plank met het gat er in, is (gelukkig voor onze gasten) niet meer terug te vinden. Wat zouden de broers de Witte en de Jos van onze luxe badkamers vinden?
Alles in huis is erop gericht om onbezorgd samen te zijn zodat jullie heerlijk nieuwe herinneringen kunnen maken. Met oog voor detail. Met heel veel “net even anders”. Omdat we het zelf ook zo zouden willen hebben als we een familie thuis zouden huren.
Gastervaring: we voelden ons snel thuis, en hebben met elkaar een heerlijk weekend doorgebracht, vol met qualitytime!
Prima geslapen en mooi gefietst!
Volgend jaar weer!
Wil jij ook een weekend vol met qualitytime met jouw dierbare familie en/of vrienden?
Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden!